Kuru Dönem Yemi
Kuru Dönem Yemi” gebe inek ve düvelerin, gebeliğinin 7. – 9. aylarında içinde bulunduğu kuru döneminde, ihtiyaç duyduğu besin maddelerini karşılamak için hazırlanmıştır.
Özellikler
Gebe hayvanın kuru dönemdeki ihtiyaç duyduğu besin maddelerini karşılar.
Yüksek sindirimi ile en iyi şekilde yararlanma sağlar.
İçerisindeki organik minerallerle; sığırın doğum sonrasındaki oluşabilecek ayak problemlerini giderir ve hastalıklara karşı direncini artırmaktadır.
İçerisinde canlı maya ile rumeni laktasyona hazırlar. Ayrıca yem geçişlerini kolay ve sorunsuz bir şekilde sağlar.
Aşırı yağlanmayı engeller.
Ketozis hastalığının görülme riskini azaltır.
Doğum felci riskini azaltır.
Ana karnındaki buzağının sağlıklı gelişimini sağlar.
Doğum sonrasında eş (son)’in atılmasını kolaylaştırır.
Gebe hayvanın, doğumdan sonraki süt salınımı için meme ve vücut kondisyonunu iyi bir şekilde hazırlar ve süt verimini en üst seviyeye taşır.
Doğumdan sonra kızgınlık döneminde yumurtanın olgunlaşmasını (hazırlar) ve döl tutma oranını artırır.
İçerisindeki organik mineraller, vitaminler ve canlı maya ile doğum sonrasında süt ineğini laktasyona hazırlar.
Kaliteli kaba yem ile birlikte dengeli bir rasyon içinde verilmelidir.
Kullanımı
Kuru döneme geçmeden 3 hafta önce, süt yemleri ile bir miktar karıştırılmalı, böylece hayvanların yeme alışması sağlanmalı ve kuru dönem boyunca verilmelidır.
Gebeliğin son üç haftasında ise gebe sığırların işkembe lerindeki mikroorganizmaların süt yemine adaptasyonunu sağlamak amacıyla, erken laktasyon süt yemi (“Süt 21”,“Süt 20” veya “Müsli Süt” yemeklerinden biri) ile karıştırılarak verilmesi önerilir. Böylece, hayvanın bağışıklık sisteminin güçlenecek, metabolik problemlerinin azalması ve döl veriminin artması sağlanacaktır.
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kritik üç dönem vardır ve bunlardan biri de kuru dönemdir. Kuru dönem beslemesi, yeni salgı hücrelerinin sentezi, meme dokusunun ve vücut rezervlerini yenilenmesi için yapılmaktadır. Ayrıca, buzağının doğum ağırlığını, ineğin laktasyon dönemini ve optimum süt verimini etkilemektedir. Başarılı bir besleme ancak dengeli rasyonlarla gerçekleşmektedir. Bu nedenle laktasyonun son döneminde süt sığırlarının kondisyonlarının düzenli takip edilmesi ve buna göre bir besleme programının yapılması gerekir. Vücut kondüsyon skoru kuru dönem başlangıcında 3-3,5; sonunda ise 3,5- 4 arasında hedeflenmelidir.
Kuru dönem beslenmesinde sadece kaba yem kullanımı anyon-katyon dengesini bozmaktadır. Bozulan bu dengeyle birlikte, hayvanlarda gözlenen aşırı yağlanma, doğum sonrasında son atmama, doğum felci, rahim iltihaplanması, mastitis (meme ağrısı), abomasum deplasmanı (işkembenin yer değiştirmesi), laminitis (ayak hastalığı) gibi metabolik hastalıklar oluşabilmektedir. Yukarıdaki bahsi geçen rahatsızlıkların oluşmaması için iyi hazırlanmış “Gebe Sığır Yemi” kullanılmalıdır.
Kuru döneme ayrılan hayvanlar mutlaka sürüdeki sağmalcılardan ayrı bir yerde bakılmalıdır. Bu şekilde herhangi bir darbe ve aşırı sulu yem kullanımına bağlı oluşabilecek yavru atma ya da erken doğumlara engel olunabilir.
Kuru dönemde bulunan hayvanların besin madde ihtiyaçları sağmal ineklere göre çok farklıdır. Gebelik nedeniyle işkembe kapasitesi azalan hayvanlarda aşırı su içeren yemleri tüketmeleri sonucunda besin madde eksikliği gözlemlenebilir. Kuru dönem beslemesi nde başarıya ulaşabilmek için mutlaka içeriğinde Ödemiş “Gebe Sığır Yemi” bulunan rasyonların kullanılması önerilir.
Kuru dönem beslemesi nde kullanılacak kaba yemler aşırı sulu, küflü ve kızışmış olmamalıdır. Bu malzemelerin hayvan tarafından tüketilmesi halinde yavru atmalar gözlenebilir.
Yonca gibi kalsiyum içeriği yüksek yemler, kalsiyum fosfor dengesini bozup metabolik rahatsızlıklara neden olabileceğinden, kuru dönemde kullanımları sınırlandırılmalıdır.
Besin ve Madde İçeriği
Kimyasal Analizler
Kuru Madde % 89
Ham Protein % 22
Ham Yağ % 3
Nişasta % 23
Ham Selüloz % 8
Ham Kül % 8,5
Makro Elementler
Kalsiyum g/kg 6,5
Fosfor g/kg 6,5
Sodyum g/kg 2,5
Potasyum g/kg 10,0
NaCI g/kg 3,5
Magnezyum g/kg 9,0
Sülfür % 7,5
Mikro Elementler
Manganez mg/kg 350
Bakır mg/kg 50
Çinko mg/kg 300
Demir mg/kg 250
İyot mg/kg 2,2
Kobalt mg/kg 0,5
Selenyum mg/kg 0,75
Vitaminler
Vitamin A IU/kg 30.000
Vitamin D3 IU/kg 6.250
Vitamin E mg/kg 50
Vitamin B1 mg/kg 5
Rasyon Örnekler
Hesaplanan rasyon; 650 Kg Canlı Ağırlıkta holstein ırkı süt ineğinin, normal hava koşulları ve ahır ortamında verilmiştir.
Hayvan besleme ve sürü yönetimi ilgili uzmanlarımızdan bilgi almanız önerilir.